Optimera din bergvärmepump


Att ställa in och optimera sin bergvärmepump kan kräva expertkunskaper men här får du några konkreta tips att kolla upp. Vi ger dig några av de vanligaste sätten på vilket optimering av bergvärmepumpar brukar göras.

1. Rätt termostatinställning

En bergvärmepump kan ha givare för temperatur både utomhus och inomhus. När utomhustemperaturen sjunker kommer värmepumpen att börja jobba hårdare. Genom att också ha en inomhustermostat kan du få bättre styrning och öka effektiviteten på bergvärmepumpen.

optimera bergvärmepumpen

Inomhustemperaturen är den viktigaste för din komfort och ibland kan den skifta oavsett utomhustemperaturen. Du kanske har många gäster på besök eller så har du en kamin som du eldar i stundtals.

För varje grad som bergvärmepumpen inte behöver värma framledningsvattnet brukar man säga att den blir 3% mer effektiv.

2. Lufta elementen

En viktig aspekt i att få luften i hemmet att värmas upp är att sprida värmen effektivt från elementen. Ett vattenburet element ska vara varmt över hela ytan, om det inte är det kan du behöva lufta det.

Du bör kontrollera detta på alla dina element minst en gång inför vintersäsongen och gärna regelbundet nån gång till per år. En luftningsnyckel används för att öppna luftventilen och släppa ut luften. När det kommer vätska är det tömt på luft.

Glöm inte att kontrollera trycket i vattensystemet och fyll på vid behov. Ett reglage finns någonstans i närheten av bergvärmepumpen och vattenledningarna.

3. Justera ned värmekurvan

Om du upplever att värmen i huset blir för hög när det är kallt ute ska du justera ner värmekurvan. Det gör att du får effektivare uppvärmning och jämnare temperatur. Vid kraftiga temperatursvängningar utomhus kan det göra systemet lite trögare, men det går åt mindre el och din uppvärmning blir billigare.