Luft/Luft värmepumpar, produkter och priser


En luft-luft värmepump är en investering som relativt snabbt kan betala sig. Dessa värmepumpar är i regel billigare än luft-vatten pumpar eller bergvärmepumpar. Avgörande för hur mycket uppvärmningskostnader man kan spara beror dock på flera faktorer. En certifierad installatör av värmepumpar kan lämna kalkyler anpassade utifrån ditt hus.

Hur fungerar en luft/luft värmepump?

En luft/luft värmepump kan beskrivas som ett kylskåp, d.v.s den ”pumpar” ur värmen ur utomhusluften och skickar in den in i huset. Vid normala utomhustemperaturer går det år mindre energi att driva pumpen än vad man får ut i form av värme. Det ”kostar” en kWh för att få ut två till tre kWh.

Priser på Luft/Luft värmepumpar

Hur mycket kostar en luft-luft värmepump? Det råder en enormt stor spridning när det gäller pris på en luf/luft värmepump; från 5.000 kr upp till 20.000 kr där de allra flesta av god kvalitet och med bra effekt kostar kring 12-14.000 kr.

Modell Max yta Verkningsgrad C:a pris
Panasonic CE12LKE 200 m2 ? 12 395 kr (Tretti.se)
Mitsubishi Q Heat SE 630 150 m2 5,33 11 395 kr (Gränsbygdens)
Panasonic CD9LKE 150 m2 3,9  9 895 kr (Tretti.se)

Priserna senast kontrollerade 2014-02-25

Bra att veta om luft-luft värmepumpar

Om ditt hus har en öppen planlösning lämpar det sig väl för en luft-luftvärmepump eftersom fri cirkulation av den varma luften är viktig.

Tänk på att en luft-luft värmepump aldrig kan tillgodose hela värmebehovet när det är riktigt kallt ute (-15/20). Du behöver en alternativ energikälla då som t.ex direktverkande el, vedpanna eller pellets.

Pumparna avger ljud både utomhus och inomhus så tänk på var du placerar installationen så att den inte blir ett störande moment.

Test av luft/luft värmepumpar

Det finns en uppsjö av olika luft/luft värmepumpar att välja mellan. Därför är det alltid bra att ta del av omfattande tester som gjorts. Vi har letat upp de senaste större testresultaten som du kan kika på.

Energimyndighetens tester

Energimyndigheten gör stora tester av luftluftvärmepumpar och 2009 gjordes en stor studie av över 30 modeller från tillverkare som Mitsubishi, IVT, Panasonic, Sanyo och Toshiba.

http://energimyndigheten.se/Hushall/Testerresultat/Testresultat/Luftluftvarmepumpar/

2012 har man kompletterat med ytterligare pumpar testade i Borås.

http://energimyndigheten.se/sv/Hushall/Testerresultat/Testresultat/Luftluftvarmepumpar-2012-2009/?tab=2

Finska Teknikmagasinets test

Under finska förhållanden testade det finska teknikmagasinet TM ett antal olika värmepumpar. Se resultatet här.

http://issuu.com/mediaview/docs/vuab_varmepumpstest_2010?mode=embed&layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Fdark%2Flayout.xml&showFlipBtn=true