Luftvärmepumpar till fritidshus


Ett fritidshus är ett hus man inte bor i utan bara är där på sin fritid. Det ställer lite andra krav på uppvärmning då man kanske inte vill köra full fart året runt. En luftvärmepump som är anpassad till fritidshuset är därför bra att investera i.

Värmepump för underhållsvärme

En viktig funktion med luftvärmepumpen i fritidshuset är att den ska kunna gå på underhållsvärme. Om man har vatten indraget i stugan vill man inte att det ska frysa vintertid. Underhållsvärmen förhindrar det genom att säkerställa plusgrader i huset.

Det brukar vara rekommenderat att man ställer in temperaturen på 8-10 grader ungefär. Flera modeller av luft-luft värmepumpar som klarar detta finns att beställa online.

TillverkareModellRek pris
BoschClimate 3000i9 300 kr
PanasonicCZ25WKE13 400 kr
PanasonicNZ25YKE (2023)15 500 kr

Alla de här modellerna kan också rekommenderas ifall du vill ha uppvärmning av ett mindre garage, så länge det har en helt okej isolering.

Styra stugans värmepump hemifrån

En till funktion som många stugägare efterfrågar är att kunna fjärrstyra värmepumpen. Många vill att fritidshuset ska vara uppvärmt till normal rumstemperatur kring 20 vid ankomst.

Det kan man åstadkomma hemifrån, eller på väg dit, genom sin mobil via en app eller med SMS. Olika modeller av pumpar har olika tekniska lösningar för fjärrstyrning av stugans värmepump.