Styra stugans värmepump via mobil fjärrstyrning


Att kunna fjärrstyra sin värmepump har många fördelar för den som har fritidshus, både om den används vintertid eller som sommarstuga. Kanske du vill förvärma din stuga så det är varmt när du kommer fram. Det finns idag flera tekniska lösningar för att styra värmepumpar via mobilen.

Att äga en fjällstuga, sommarstuga eller fritidshus vid havet är mångas dröm. Priserna på fritidshus har stigit och folk renoverar sina stugor för att göra de än mer bekväma. Uppvärmning är en sådan bit som fått större intresse på senaste tiden.

stuga i skogen
Fjärrstyrning av stugans uppvärmning från mobilen

Den som äger ett fritidshus vet att det kostar underhåll med bland annat uppvärmning. En värmepump kan sänka kostnaden ganska mycket men du vill kanske inte elda för kråkorna när du inte är din stuga.

Att kunna fjärrstyra uppvärmningen via mobilen är perfekt! Då kan du se till att ha den inställd på underhållsvärme när du inte är där, för att undvika frostskador. När du sen planerar att åka dit kopplar du upp dig mot värmepumpen via mobilen och höjer temperaturen.

Värmepumpsstyrning via mobilnätet (SMS)

Ett sätt att koppla upp sig mot pumpen är via mobilnätet (GSM). Det har fördelen att du inte behöver ha WiFi till vare sig mobilen eller värmepumpen. Du slipper månadsavgifter och pumpen behöver inte anslutas till någon internetuppkoppling.

En sån styrenhet är AirPatrol Nordic som fungerar med de flesta värmepumpar på marknaden. Den tar emot signaler från GSM-nätet och styr sedan pumpen med infrarött (som en fjärrkontroll) ljus.

AirPatrol fjärrstyrning från SMS till IR-signal
AirPatrol fångar upp din SMS/GSM-signal och skickar IR till värmepumpen

Du kan styra luftvärmepumpen via AirPatrol med SMS eller genom en app som laddas ner från appstore, google play eller windows store. En enhet kostar kring 2000 kr och är enkel att installera på egen hand.