Luftvärmepump som golvmodell eller väggmodell


En luftvärmepump kan vara av antingen golvmodell eller väggmodell. Vad som är bäst i ditt fall kan bara du avgöra men det finns en del för- och nackdelar som är bra att känna till. Vi går i denna artikel lite djupare in på golvmodeller och väggmodeller av värmepumpar.

Väggmodeller av luftvärmepumpar

För att kunna ha en väggmonterad inomhusdel av en värmepump behöver du ha en viss takhöjd. Själva modulen är ofta kring 55-65 cm i höjd. Vill du placera den ovanför en dörr och takhöjden är 2,45 m får den med andra ord inte plats där.

De flesta enheter för väggmontering är byggda för att monteras högt upp och sprida värme nedåt. Inbyggda värmesensorer får också bättre och jämnare avläsning av rumstemperaturen om de sitter högt upp.

LN25 Hero Pearl White från Mitsubishi, en av få snygga innedelar

Visst går det att montera väggenheten lågt på väggen, men du missar en del av effekten. Ett absolut minsta mått ned till golvet är 30 cm. Den varma luften kan nämligen vara så pass varm att till exempel trägolv torkar ut och spricker med tiden.

En fördel med montering på vägg är att golvet hålls fritt och kan användas till andra saker i hemmet. Däremot blir de ju mer synliga så för inredningens skull är det bäst att hitta en snygg innedel.

Dölja luftvärmepumpens inomhusdel?

Om du tycker att luftvärmepumpar är fula och missprydande utomhus lär du tycka än mer så inomhus.

Att dölja en inomhusdel av ett luftvärmesystem är dock lite som att köra omkring med handbromsen i på bilen. För att få ut maximal effektivitet behöver den uppvärmda luften kunna strömma fritt in i rummet.

Av den anledningen ska du inte dölja inomhusdelen på ett sätt som försämrar luftflödet och ger sämre effekt.

Luftvärmepumparnas golvmodeller

Värmepumpar som kan stå på golvet är något större och mer bulkig. De är ofta mer tystgående och du kan ju kanske lättare integrera de i inredningen så att de inte är för iögonfallande. Men återigen, låt luftflödet vara så fritt som möjligt för att få bästa värmeeffekt.

Golvmodeller av värmepumpar kan ha flera luftflöden där du kan få skön golvvärme och placerad under ett fönster skyddar de mot kallras. Vi har också sett att en del enheter har dubbla fläktar, som kan styras var för sig. Det möjliggör att kunna reglera uppvärmningen utifrån sitt behov mer flexibelt.

Panasonic Z35UFEAW-1 Golvmodell

En nackdel med golvmodellen är att den drar på sig mycket mera damm, men vissa tycker det är en fördel för det blir mindre damm i resten av rummet. Däremot måste du utföra mer underhåll och rensa filter med mera på en golvpump än på en väggpump.

Prisskillnader på vägg- vs golvmodell

Utbudet och valmöjligheterna är mycket större bland de väggmonterade enheterna. Det finns fler modeller ute på marknaden och priset är generellt sett lägre. Dels beror det också på att väggpumpar är mindre i storlek.

Så ska du välja väggmodell eller golvmodell på din luftvärmepump?