Luft-Vatten värmepump: Priser & exempel


Har du vattenburen uppvärmning i ditt hus kan du använda utomhusluften för att värma ditt hus. En luft-vatten värmepump kan utvinna energi ur utomhusluft, även vid minusgrader, och överföra den till vattenburen värme som sedan sprids i huset.

Visst, det låter konstigt eller hur? Även om det är kallt ute så kan du alltså värma ditt hus och vissa värmepumpar funkar ner till -20 grader. Tekniken bygger på samma princip som kylskåpet – värme pumpas från ena sidan (insidan av kylskåpet) till utsidan. Tänk att utomhusluften är kylskåpet så kanske det blir lättare att förstå hur det är möjligt.

Utomhusdel & inomhusdel för ett komplett värmesystem

Ett komplett värmesystem för villan består av en luft-vatten värmepump på utsidan av huset. Pumpen dockas till en inomhusdel med elpatron och varmvattenberedare. Inomhusdelen är utrustad med klimatstyrning och justerar shuntning av varmvattnet ut i ditt vattenburna värmesystem beroende på utomhustemperatur och rådande energibehov.

Panasonic Aquarea 7kw luft-vatten värmepump

Priser på Luft/Vatten värmepumpar

Tekniken i en luft-vatten pump är något mer avancerad än hos luft-luft pumparna och det avspeglar sig på priset. Dessutom behöver man en inomhusdel som sköter shunt av varmvatten ut i huset. I snitt får du vara beredd att betala cirka 40.000 kr för utomhusdelen och cirka 30.000 kr för innedelen.

TillverkareModellEffekt
Rek. Pris
PanasonicAquarea All-in-one J3-9 kWfrån 60 000 kr
BoschCompress 7000i AW5-13 kWfrån 68 000 kr
LyfcoHP040-DC-W7 kW (220 kvm)44 988 kr (Outl1)

Lyfco använder kompressorer från Panasonic och Mitsubishi men priset är lägre för de innefattar inte någon inomhusdel. De är så kallade monoblock-system.

Priserna inhämtades 2023-09-25

Skillnader mellan Luft-vatten och luft-luft värmepump

En luft/vatten värmepump fungerar på liknande sätt som en luft-luft värmepump men skillnaden är att värmen överförs till vatten istället för inomhusluften. En fördel med detta är att du kan spara värmen i form av varmvatten till dusch och annat. Det gör att du kan få nytta av din värmepump även på sommaren då det normalt inte behövs någon uppvärmning av huset.

Effektiva värmepumpar kan arbeta ner till ganska låga utomhustemperaturer, ända ner mot -20 grader. Behövs det extra värme när det blir ännu kallare finns det pumpar som har elpatron för tillsatsvärme. Det går också att koppla ihop vedpanna eller pelletspanna mot samma system för att få en komplett täckning av energibehovet även vid kallare temperaturer.