Kostnad för bergvärme


Att installera bergvärme kostar en hel del men med en bra kalkyl och rätt dimensionering finns det mycket pengar att spara på lång sikt. Bergvärmeinstallationer är en god investering för de allra flesta hus. Vi går här igenom kostnaderna som bör vara med i en kalkyl.

Nyinstallation av bergvärme för normalstor villa

Att installera bergvärme innebär en betydande investering och vid nyinstallation krävs både borrning i marken, rördragning och en ny bergvärmepump. Om huset inte sedan tidigare har vattenburen värme kommer det extra kostnader för ett sådant byte.

Installationen kräver noggrann planering och kompetens för att säkerställa effektivitet och långsiktig lönsamhet. Därför är det rekommenderat att låta en expert göra en kalkyl och lägga upp en plan som kan ge bästa möjliga utfall. Det bästa är att ta in offert från flera aktörer.

Rotavdrag: En del av kostnaden för borrning och installation är arbetskostnader och de kan du få rotavdrag för. Det kan leda till nånstans mellan 20 000 – 50 000 kr lägre kostnad.

Totalkostnaden: För en komplett bergvärmeanläggning till en normalstor villa är totalkostnaden de här båda kostnadsslagen tillsammans, alltså nånstans mellan 120 000 kr – 250 000 kr.

Mer om kostnaden för borrning

Kostnaden för att borra påverkas av flera faktorer och det är lokala geotekniker som bäst kan hur det ser ut i området där din villa finns. Generellt gäller:

  • Kostnaden ökar med borrdjupet
  • Ju större energibehov för huset, desto djupare borrning (alt. dubbla borrhål) behövs
  • Bergets egenskaper påverkar energiutvinningen. Mark med mycket kalksten är sämre på att leda och lagra värme
  • Avståndet från borrhålet till huset påverkar kostnaden för nedgrävning av kollektorslang

Mer om kostnaden för bergvärmepumpen

När man väljer en passande bergvärmepump finns det flera faktorer som kan påverka priset. En kraftfullare värmepump kostar mer och det gäller att välja en som är väldimensionerad för huset som ska värmas.

Att välja en för klen pump är dumsnålt eftersom det kan verka billigare men de kalla dagarna när pumpen inte längre klarar av att ge tillräcklig uppvärmning måste elpatron användas onödigt mycket.

Att välja en för kraftfull pump i förhållande till husets behov ger onödigt stor kostnad, som sällan kommer att återbetala sig.

Kostnaden för att byta en gammal bergvärmepump

Värmepumpar håller nånstans kring 15-20 år om det är av bra kvalitet. När det redan finns borrhål och kollektorslang nedlagd i marken är det endast en ny bergvärmepump med installation av den som behövs till systemet.

En ny pump kostar som vi redan angett mellan 40 000 – 100 000 kr, men det tillkommer installationskostnad för att få den på plats. Det brukar ingå att koppla lös den gamla och få den bortfraktad om man köper den nya pumpen med installation inkluderad.

Även här är det möjligt att få rotavdrag för arbetskostnaden och efter avdrag brukar det landa nånstans på mellan 15 0000 – 25 000 kr.

Hämta in offerter på bergvärme