Värmepumpar till husvagn & husbil


Skaffa en bra värmepump till husvagnen eller husbilen så kan du öka bekvämligheten och förlänga säsongen för när det är komfortabelt att bo i den. Det finns flera små och smidiga luftvärmepumpar du kan köpa och en del har också AC-funktioner för att kunna kyla med luftkonditionering under varma sommardagar.

Mestic luftkonditionering (AC)

Ett av de ledande märkena som tillverkar och säljer mobila klimatanläggningar är Mestic. De har flera produkter som är så pass små och smidiga att de funkar att installera i husbil, husvagn eller på en båt.

Under de varmaste sommardagarna och då ni kanske är många familjemedlemmar som trängs samtidigt kör du på kyleffektsläge (AC). För att göra campingsäsongen längre på våren eller hösten kan du slå på värmeläge istället.

Mestic Roof RTA-2500 AC för takmontering i husbil och husvagn

Lyfco AC/värmepumpar

Outl1 säljer ett varumärke som heter Lyfco och i deras sortiment finns flera modeller av AC- & värmepumpar. De har två takmonterade modeller och en inbyggnadspump. Ljudnivån på dessa är låg och ligger mellan 44-46 dB(A).

Lyfco luftvärmepump och AC för takmontering på husvagn eller husbil

Har du en husbil eller husvagn som är upp till 8 meter lång ska det räcka med enheten på 2800 W. En längre husbil på 11 meter kan behöva modellen med 3500 W effekt.

Du kan styra Lyfcos takmonterade värmepumpar från mobilen om du har WiFi i din husvagn/husbil.

IndelB

Plein-Aircon från IndelB är en 12V AC som drivs av fordonets reservbatteri, vilket gör att du inte behöver installera en inverter eller generator.

IndelB takmonterad AC som drivs på 12V

Enheten kan både kyla, avfukta och värma husbilen eller husvagnen. Plein-Aircon monteras i taket och styrs enkelt med en fjärrkontroll. Den har en effekt på 1200W (4100 BTU) och använder köldmedium R134A.

Andra värmesystem till husbil och husvagn

Förutom luftvärmepumpsteknik finns det andra värmesystem man kan installera i sin husvagn eller husbil. Några företag som tillverkar mobila system är Alde, Truma, HEAT och Airva.

Truma är specialiserade på luftburen värme till husbil och en produkt är Ultraheat som har tre lägen 500, 1000 och 2000 W. För den luftburna värmen krävs att man har en ventilator, slangar och munstycken som kan sprida ut den uppvärmda luften.

element husvagn, Truma Ultraheat
Truma Ultraheat: element till husvagn & husbil

Vattenburen värme med element

ALDE har riktat in sig på en teknik för att sprida värmen med vatten. Det vattenburna värmesystemet för en husbil eller husvagn sprider värmen via element och golvvärme med vätska. Det gäller att blanda vätskan med antifrostmedel (glykol).

Webasto är ytterligare ett system men många klagar på att det bullrar mycket från denna dieseldrivna värmepanna.