Termostater till värmepumpar


För att få en effektiv drift på sin uppvärmning är termostater viktigt att ha. Termostaten spelar en central roll i att reglera och bibehålla önskad inomhustemperatur. Du kan använda dig av:

Utomhustermostat

Hur mycket värme som huset behöver bestäms till stora delar av vilken temperatur det är utomhus. Därför är en utomhusgivare för aktuell temperatur en viktig komponent i ett fungerande värmesystem. Det gäller oavsett om det är luftvärmepump eller bergvärmepump som systemet använder.

Utomhustermostaten känner av utomhustemperaturen och hjälper till att reglera värmepumpens funktion beroende på väderförhållandena. Detta kan vara särskilt användbart i klimat med stora temperaturväxlingar, som det är här i Norden på vintern.

Inomhustermostat

För att få ännu bättre kontroll över vad det verkligen är för inomhustemperatur och finjustera pumpens arbete används inomhustermostat. Det finns dock en utmaning i att temperaturen kan vara olika i olika rum i huset.

Inomhustermostat Sensibo Sky
Sensibo Sky inomhustermostat placerad på väggen i vardagsrummet. Foto: Tibber Store

Var denna termostat placeras blir därför väldigt avgörande för styrningen. Ett vattenbaserat värmesystem som bergvärme eller luft/vatten skickar ut varmvatten i systemet och pumpen kan vara inställd på en viss framledningstemperatur. Det brukar räcka att ha den som justeringsvärde för att få komfortvärme i hemmet.

Optimera uppvärmning med termostater

Vill du få ännu bättre optimering av dina uppvärmningskostnader kan du använda smarta system som styr uppvärmning efter elpris. Genom att skaffa Tibber timpris (Du får 400 kr via denna länk) och smarta enheter, som termostater och annat, kan du sänka uppvärmningskostnaderna med tusentals kronor per år.