Lyfco luft-vatten värmepumpar


Lyfco är en utmanare som pressat priset på många produkter för hus och hem. Det är ett varumärke som ägs av Arc E-commerce AB och det säljs via hemsidan Outl1.se

För villaägare finns Lyfco luft-vatten värmepumpar som kostar betydligt mindre än de traditionella tillverkarnas modeller. Det många frågar sig är hur det är möjligt och mest troligt är det för att de jobbar inte med återförsäljare. Det gör att de kan hålla priset lägre ut mot slutkunden och ändå tjäna pengar på sina produkter.

HP040-DC-W med Panasonic-kompressor

Lyfco luft-vatten värmepump HP040-DC-W med Panasonic-kompressor

Den billigaste modellen som Lyfco har heter HP040-DC-W och har en kompressor från Panasonic i sig. Värmepumpen har en värmekapacitet på 16,1 kW och en nominell effekt på 7 kW vid kallt klimat. I de tekniska specifikationerna finns också att läsa om att den har COP-värde på 4,56 och kan ge vattentemperatur på max 55 grader ut i ditt hus värmesystem.

Lyfcos HP040-DC-W är rekommenderad som uppvärmning till hus på upp till 220 kvadratmeter. Det bör dock tilläggas att hur bra det funkar beror på hur väl isolerat huset är och vi vilken del av landet du bor. Den ska kunna jobba ner till -30°C men den har ingen elpatron som kan förstärka.

Du kan koppla ihop denna med ackumulatortank för att få jämnare värme och kunna lagra varmvatten. Dock är ju temperaturen för låg så ackumulatortanken måste vara försedd med elpatron.

Det går att styra °C Lyfco HP040-DC-W luft-vatten värmepump med mobilen och ditt WiFi. Den är kompatibel med appen Smart Life från Tuya.

EVI-kompressorn från Panasonic är utvecklad för nordiskt klimat och denna japanska tillverkare är känd för att göra delar som håller i många år.

En skillnad mot många andra system är att denna ska det inte behövas en certifierad kyltekniker för installation. Systemet har bara en utedel och en rörmokare kan därför dra isolerade rör genom väggen, rakt in i värmepumpen.

El måste en elektriker ansluta. Den här typen av luft-vatten värmepump kallas för monoblock till skillnad från split-modellerna som har dubbla enheter. De kommer som förfyllda värmepumpar med hermetiskt slutet system som tätats.

HP050-DC-W med kompressor från Mitsubishi

Lyfco luft-vatten värmepump med kompressor från Mitsubishi

Den större modellen heter HP050-DC-W och i den har Lyfco valt en kompressor från Mitsubishi, också en stor tillverkare av värmepumpar. Maxeffekten på denna pump ligger på 23,9 kW med en nominell effekt på 15 kW vid kallare temperaturer.

COP-värdet är på 4,47 och den rekommenderas till max 300 m² yta, men återigen – det beror på hur bra isolerat huset är, byggnadskonstruktion och klimatet. Det skiljer sig ganska mycket mellan norra och södra Sverige hur mycket värmeenergi vi behöver producera för att värma våra hus.

Precis som den mindre modellen är denna också styrbar via mobilen och Wifi. Den är också en monoblock så återigen, det behövs ingen certifierad kyltekniker för installationen.

Garantier och service på Lyfcos värmepumpar

På återförsäljarens hemsida finns att läsa om garantier och service. Här är några fakta vi hittat:

  • 5 års fabriksgaranti på kompressorn
  • 1 års garanti på hela pumpen
  • 3 års reklamationsrätt
  • 100-tals reservdelar vid förfrågan