Luftvärmepump med 2 eller flera innedelar (multisplit)


En multisplit är ett system av uppvärmning med luftvärmepump där värmen sprids via två eller flera inomhusdelar. Detta är bra om man har ett stort hus eller flera våningar. Rätt dimensionerat blir det en mycket god investering för din uppvärmning.

Dubbla inomhusenheter av värmepumpar

Ett system med flera inomhusenheter kopplas till en och samma utekompressor. Luftvärmesystemet kan då värma upp olika delar av huset och det blir speciellt bra i större villor med flera våningar eller ytor avgränsade från varandra (sluten planlösning).

Luftvärmepump med två innedelar
Cooper&Hunter Duo split med 2 innedelar

För att kunna köra en sån här multisplit behöver utedelen har flera utgångar och en starkare kompressor. Det är därför viktigt att man redan från början tänker till och planerar i rätt skala för sin byggnad. Det går inte att komplettera med fler innedelar till en utedel som inte har stöd för det.

När man har flera innedelar går det att göra olika inställningar per enhet. Varje innedel styrs så du kan ha en viss temperatur i vardagsrummet och en annan i sovrummet.

Däremot går det inte att köra kyla på en och värme på den andra. Kompressorn och hela systemet kan endast köras i ett mode i taget. Men det är ju sällan man tycker att ett rum är för varmt och ett annat för kallt. Uppvärmning kör vi ju större delen av året här i vårt nordiska klimat och endast under sommarmånaderna vill vi ha kyldrift.

Luftvärmepump med AC mer effektiv med multisplit

Varm luft sprider sig ganska lätt i rum och hus. Kall luft däremot har inte samma rörlighet och det blir därför extra påtagligt vad en multisplit klarar av när man köra systemet som AC på sommaren.

Kyldriften blir mycket mer effektiv på att kyla inneluften när man kan ha flera innedelar.

Kombinera golvmodeller och väggmodeller

En del tillverkare har olika modeller av innedelar där vissa är väggmodell och andra golvmodell. Mitsubishi till exempel har såna enheter och de är bra på olika saker samt passar in i rummet på olika sätt.

När man bygger upp ett luftvärmesystem med flera inomhusdelar kan man välja olika modeller i olika rum. Golvmodellen är bättre på att sprida behaglig värme kring golv. Väggmonterade enheter tar inte upp lika mycket plats.

För- och nackdelar med flera innedelar

+ jämnare inomhustemperatur

+ individuell styrning för olika rum

+ bättre lösning för luftkonditionering sommartid

– dyrare att köpa in

– mer underhåll och service

– fler synliga rör och ledningar

Beställa komplett system med multisplit och installation

Att göra en sån här installation kan man behöva lite experthjälp för. För att få ut maximalt effekt och göra sin investering så smart som möjligt är det bra att ta hjälp.

Ett system av bra kvalitet håller i upp till 15 år och investeringskostnaden är ofta tillbakatjänad inom halva tiden, ibland kortare. Men det förutsätter att man satt ihop och byggt systemet rätt.