Låter grannens luftvärmepump illa?


Att installera en luftvärmepump har blivit ett populärt alternativ för uppvärmning i villaområden, men det kan ibland leda till problem. Luftvärmepumpar kan ge störande ljud, särskilt på natten när grannskapet vill sova. Detta kan skapa konflikter mellan grannar, och frågan om vad man kan göra åt problemet är vanlig.

Normalt behöver den som installerar en luftvärmepump inte grannens medgivande eller kommunens tillstånd. Dock kan det i vissa fall finnas specifika regler i detaljplanen för området som kräver bygglov för installation av luftvärmepumpar. Därför kan det vara klokt att kontrollera med kommunens bygglovsavdelning vad som gäller på just din gata.

illustration av ett villakvarter där huset i centrum har en nyinstallerad luft-vattenvärmepump

Husägaren måste ändå se till att luftvärmepumpen inte orsakar olägenheter. Enligt miljöbalkens 2 kap. 3 § finns en hänsynsregel som säger att alla som vidtar en åtgärd ska utföra nödvändiga skyddsåtgärder för att förhindra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.

Av 9 kap. 3 § framgår vidare att med olägenhet för människors hälsa avses till exempel en störning som inte är ringa eller helt tillfällig och som kan påverka hälsan menligt.

Oljud från luftvärmepumpar omfattas av dessa regler, och Naturvårdsverket erbjuder vägledning om tillåtna bullernivåer. De har till exempel riktvärden som används för att bedöma om ett visst buller utgör en olägenhet. Miljö- och hälsoskyddsnämnden hanterar klagomål som rör dessa regler.

Om ljud från en luftvärmepump stör kan du anmäla det till miljö- och hälsoskyddsnämnden. Kommunen kan då kräva att ägaren visar att bullernivåerna följer riktvärden. I vissa fall kan det krävas en kvalificerad ljudnivåmätning för att bevisa detta, och en sådan utredning kan vara kostsam för värmepumpsägaren. Om riktvärdena visar sig överskridas kan det leda till krav på åtgärder, som till exempel ombyggnation eller flytt av anordningen.

oljudet från grannens luftvärmepump inverkar skadligt om det stör sömnen

Att komma överens med grannen är alltid den enklaste lösningen för båda parter. Dialog kan leda till att grannen hittar praktiska sätt att minska ljudet, som att placera ljuddämpande skydd runt anordningen eller flytta den till en plats där den inte stör lika mycket. Om en överenskommelse inte är möjlig kan en anmälan till kommunen vara nästa steg för att få problemet utrett.

Om kommunen beslutar att inte vidta några åtgärder kan man begära ett överklagbart beslut. Detta beslut kan därefter överklagas till länsstyrelsen och eventuellt vidare till domstol.

Det bästa är att försöka nå en frivillig överenskommelse för att minska oljudet. Om detta inte är möjligt finns det lagliga vägar att gå för att få problemet bedömt och eventuellt åtgärdat. Det kan dock vara en lång och ibland kostsam process för alla inblandade.


Källor