Så vet du om din elmätare klarar timpris


För den aktive elkonsumenten är timpris ett sätt att minska sina elkostnader på. Det finns många elbolag som erbjuder timdebitering men för att det ska fungera måste du ha en elmätare som stödjer det. I den här artikeln förklarar vi tekniken bakom timavläsning och ett sätt att ta reda på om din mätare funkar.

ett exempel på en elmätare

El är något som produceras, köps och säljs i realtid på en börs som kallas för Nordpool. Där ändras priset per kWh varje timme, dygnet runt. En faktor som Svenska Kraftnät, ansvariga för elsystemet i Sverige, måste handskas med är ett system i balans.

Produktionen och konsumtionen måste vara lika stora för att frekvensen i elnätet ska hållas stabil på 50 Hz. Om elproduktionen överstiger efterfrågan ökar frekvensen, medan ett underskott i produktion kan få frekvensen att sjunka. För stora avvikelser från 50 Hz kan leda till att utrustning skadas eller att det uppstår strömavbrott.

Elbalansen kan regleras på flera sätt

  • Justera produktionen genom att starta eller stänga av kraftverk baserat på efterfrågan.
  • Använda energilagringslösningar, som batterier, för att jämna ut skillnader mellan produktion och konsumtion.
  • Importera eller exportera el mellan länder för att upprätthålla balansen.
  • Använda förbrukningsflexibilitet, där vissa stora elförbrukare tillfälligt minskar sin konsumtion när efterfrågan är hög.

Ett ekonomiskt styrmedel är dynamiska elpriser där köpare och säljare kan anpassa sin förbrukning eller produktion beroende på aktuella elpriser. Dynamiska elpriser innebär att kostnaden för el varierar varje timme beroende på utbud och efterfrågan. När efterfrågan är låg, kan elpriserna sjunka, vilket uppmuntrar konsumenter att förbruka mer vid dessa tidpunkter.

Omvänt, när efterfrågan är hög och priserna stiger, kan konsumenter minska sin förbrukning för att hålla nere kostnaderna. Detta leder till en jämnare belastning på elnätet och kan bidra till bättre stabilitet i elsystemet.

Timdebitering hos konsument

Vi som konsumenter av el kan vara med och bidra till balansen på flera sätt. Om du vill ta hand om din ekonomi kring elförbrukning kan du vara uppmärksam på hur elpriset varierar över dygnet. Genom att förlägga förbrukning på billigare timmar kan du sänka dina elkostnader med tusentals kronor per år.

räknar på elförbrukning och timpris

Över ett dygn kan priset variera med flera hundra procent från billigaste till dyraste timmen. Att ladda elbilen med exempelvis 40 kWh kan kosta 60 kr under billiga timmar och 200 kr under riktigt dyra timmar. Det samma gäller andra höga energiförbrukare i hemmet som ugnen, tvättmaskinen och uppvärmning av varmvatten.

För att spara pengar kan du schemalägga dessa aktiviteter till de billigare timmarna på dygnet, till exempel använda en timer på tvättmaskinen för att starta under natten eller ställa in varmvattenberedaren att värma under lågpristimmar.

Rätt sorts elmätare behövs

För att du ska kunna byta till ett timprisavtal måste din elmätare ha tekniskt stöd för timavläsning. Det är det kommunala elnätsföretaget där du bor som hanterar elmätaren. För att ta reda på om din elmätare fungerar för timpriser kan du göra något av följande:

  • Kontakta ditt elnätsbolag och fråga
  • Gör en Google-sökning efter namnet och modellnummer på din elmätare + manual
  • Logga in på Mina Sidor hos elnätsbolaget och se om det finns information om mätaren
skriver ned modellnr på elmätaren

Efter en lag från 1 juni 2018 ska alla elmätare i Sverige bytas före 1 januari 2025 till modeller som läser av elförbrukningen minst varje kvart. Tidigare kunde det kosta att få elmätaren utbytt men nu ska det vara kostnadsfritt då alla har rätt till timmätning utan merkostnad.

Det är mycket troligt att din elmätare redan har bytts och stödjer den nya avläsningen. Vill du nu teckna ett elavtal baserat på timpris istället för rörligt eller fast månadspris är det bara göra det enkelt. Vi har listat svenska elhandelsbolag med timprisavtal här.