Testerna som hjälper dig välja rätt värmepump


Du som funderar på att skaffa en ny värmepump har säkert upptäckt att det finns enormt många olika värmepumpar att välja på. En bra hjälp på vägen är att läsa de tester som Energimyndigheten och SP gör.

Det finns många faktorer att ta hänsyn till vid val av luftvärmepump. Förutom det grundläggande att pumpen ska ge lägre energiförbrukning för uppvärmning av ditt hus kanske det finns andra krav unika för dig. Boende i Norrland behöver en pump som klarar drift ner till så låga temperaturer som möjligt. Ljudkänsliga personer bör satsa på en pump med låg ljudvolym.

testlab för värmepumpar

Hur vet man då vilken pump som är bäst för sitt behov?

Energimyndigheten och RISE (Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner) gör kontinuerligt tester av bland annat luftvärmepumpar. Svenska Kyl & Värmepumpföreningen har också bra information för den som ska välja pump.

Så testas värmepumparna

Energimyndigheten genomför opartiska och tillförlitliga tester av värmepumpar för privatkonsumenter. Testerna görs av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och där mäter man ett antal olika saker som är bra att känna till. Testerna görs i speciella klimatkammare där man försöker efterlikna olika svenska klimatförhållanden.

En luftvärmepump består av en utedel och en innedel. Utedelen testas under tre veckor i klimatkammaren där man varierar fukthalt och temperatur. Bor man i Sverige och vill ha effektiv uppvärmning på vintern behöver man en pump som klarar av upprepade avfrostningar och drift vid riktigt låga temperaturer.

Beroende på var man ska placera pumpen och hur ljudkänslig man är kan ljudeffektnivån vara av betydelse för valet. Om pumpen placeras i hallen på nedervåningen och sovrummen ligger på övervåningen kanske ljudet inte spelar lika stor roll som om man bor i en mindre villa och måste sätta pumpen i sovrummet. SP mäter ljudnivån vid flera olika fläkthastigheter.

Ny energimärkning sen 1 januari 2013

Sen den 1 januari i år (2013) ska alla pumpar bära en energimärkning som ska underlätta för oss konsumenter. Energieffektiviteten ska redovisas för tre typexempel på europeiska klimat. Tyvärr är det kalla klimatet inte obligatoriskt än så länge. Därför är det bra för oss som bor i Sverige att ta en närmare titt på Energimyndighetens tester.

Nyttiga länkar för mer läsning om värmepumpstester